Демонстрантите блокираха движението по централните улици и в продължение на 7 часа отказваха да се разотидат. Митингът завърши пред Президентския дворец, където хората потърсиха сметка за ситуацията в страната от президента Траян Бъсеску и поискаха неговата оставка, съобщи bTV.

Румънската полиция употреби сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствената акция. Стигна се до сериозни сблъсъци, при които имаше ранени и от двете страни. Един полицай е в болница в тежко състояние. Протестите продължиха и днес. Те са най-сериозните от идването на власт през 2004 г. на президента Траян Бъсеску.

Стотици румънци шумно протестираха днес на Университетския площад в Букурещ, ден след като демонстрантите влязоха в сблъсък с полицията. Демонстрации имаше и в градовете Яш, Клуж, Дева и Галац.

Протестите започнаха в четвъртък в знак на подкрепа  на заместник-министъра на здравеопазването, който бе принуден от президента Бъсеску да подаде оставка, след като разкритикува проекта за здравна реформа и се противопостави на държавния глава, който го подкрепя.

Макар законопроектът да бе оттеглен, напускането на д-р Арафат, много уважавана в Румъния личност, предизвика силно недоволство в много градове на страната.

Премиерът Емил Бок, който запази мълчание от началото на протестите, заяви, че е работа на парламента да реши съдбата на правителството. Хвърлените камъни не са решение, нуждаем се от диалог, посочи Бок пред журналисти. В период на криза политическата стабилност е от ключово значение, подчерта той.

Лявата и дясната опозиция в Румъния настояха днес за извънредна парламентарна сесия за обсъждане на политическата ситуация и безпрецедентното социално напрежение в страната.